Wat is de afkoopwaarde van een uitvaartverzekering?

Beoordeel deze video:
108 76
1

Wat is de afkoopwaarde van een uitvaartverzekering? Dannis van de Koolwijk geeft antwoord op vragen over het afkopen van een uitvaartverzekering. Ook komen tips aan bod over de actuele waarde van uw verzekering en de voordelen en nadelen van afkopen.

Afkoopwaarde bij afkopen van een uitvaartverzekering

Wanneer je een kapitaal uitvaartverzekering definitief wil opzeggen en stoppen dan zal de uitvaartverzekeraar de afkoopwaarde van de uitvaartverzekering gaan berekenen. Dat is de actuele waarde van de verzekering. Die waarde wordt bepaald door de door jou betaalde premie en het eventuele rendement. De kosten die de verzekeraar heeft gemaakt worden daar van afgehaald.

Voordelen en nadelen van afkopen

Het bedrag van de afkoopwaarde zal de uitvaartverzekeraar vervolgens aan de klant overmaken. Wil je je uitvaartverzekering om wat voor reden dan ook stoppen en het geld van de verzekering op je eigen rekening hebben dan is afkopen een goede optie. Het geld staat in dat geval gelijk op de bankrekening en blijft niet in het beheer van de verzekeraar tot het overlijden. Nadeel is dat de actuele waarde bij afkopen vaak lager is dan de ingelegde premie door kosten van de verzekeraar. Het bedrag van de afkoopwaarde is vaak niet voldoende om de gewenste uitvaart gelijk te kunnen betalen.

Afkopen natura uitvaartverzekering

Afkopen is in principe alleen mogelijk bij een kapitaal uitvaartverzekering en niet bij een natura uitvaartverzekering. Natura uitvaartverzekeraars keren niet uit aan de verzekerde, maar juist aan de uitvaartverzorger. Daarom kan de klant bij een natura uitvaartverzekering deze ook niet afkopen. 
Wil je stoppen met betalen voor de natura uitvaartverzekering dan is premievrij maken de beste optie. Je stopt dan met premie betalen en de tot dan toe opgebouwde waarde wordt uitgekeerd na je overlijden.

Verhuizen naar het buitenland

Het afkopen van een natura uitvaartverzekering is alleen mogelijk als de verzekerde permanent verhuist naar het buitenland en de verzekering vanwege het acceptatiebeleid van de verzekeraar niet voortgezet kan worden.(deze wordt niet getoont op de website)
Kunt u enige indicatie geven van de kosten die uitvaartverzekeringen aftrekken bij het afkopen van een polis? Is het gemis aan toekomstig rendement ten gevolge van afkopen ook een kostenfactor? Ik heb twee polissen afgekocht bij twee verschillende verzekeraars. De looptijd (sinds 1980) en de premie van beide polissen was ongeveer gelijk. Axent betaalt nu 37% van de ingelegde premie uit omdat de verzekerde nog 50 jaar te gaan heeft. Reaal betaalt 67% van de ingelegde premie uit waarbij de verzekerde nog 20 jaar voor de boeg heeft.Michael Felix 4 jaren geleden gepost

Onderwerpen

afkoopwaarde, afkopen, kapitaal, natura, opzeggen, premie vrij, stoppen, Uitvaartverzekering

In deze video

Dannis van de Koolwijk , Medewerker Polis afdeling Nuvema.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe video's en het laatste nieuws omtrent uitvaartverzekeringen als eerste horen? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief van uitvaartverzekeringuitleg.nl.